Novinky, zprávy

Sigma má příliš objednávek a nestíhá vyrábět objektiv 500 f/5,6 DG DN OS Sports

Sigma 500 mm f/5,6 DG DN OS SportsPodle zpráv z trhu nebude objektiv Sigma 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports oznámený 21. 2. 2024 k dispozici skladem v nejbližší době, protože počet objednávek překročil možnosti výroby. Oznámila to společnost Sigma.

1. letošní CanonClub fotopivo

CanonClub fotopivoMilí Canonisti, v úterý 21. února se konalo 1. letošní CanonClub fotopivo. Sešli jsme se v hospůdce Jamajka na Smíchově v Praze, abychom si popovídali a vyměnili zkušenosti o fotografování a osahali si Canon RF novinky. Bylo super se s vámi potkat a pokecat!

Unpublished
není

Fotopivo Canonklubu 2024

Canonklub setkáníVážení a milí, chci vás pozvat na letošní první setkání CanonKlubu v Praze. Sejdeme se na Smíchově v pivnici Jamajka. S sebou si vezměte foťáky a případně fotky na ukázku, já přivezu nějaké aktuální novinky ze stáje Canon přímo z Canonu. Akce je volná bez registrací a vstupného.

XIII Lukáše Dvořáka

XIII Lukáš Dvořák fotografie kniha Leica galleryNadcházející podzim si zaslouží trochu zpomalit, zasnít se, zahřát… Tohle vše vám může nabídnout výstava fotografa Lukáše Dvořáka s názvem “XIII”.

Stejně tak se jmenuje i kniha jeho černobílých fotografií plných života, promyšlených detailů a žen, kterou si můžete zakoupit na našem eshopu. Výstavu si můžete prohlédnout až do 19.11.2023 v prostorách Leica Gallery v Praze a knihu zakoupit v distribuci.

Nový firmware: vyšší rychlost snímání pro fotoaparát Canon EOS R3

Canon EOS R3 nový firmware 1.20Canon v létě 2022 zveřejnil nový firmware pro všechny tři nejvyšší verze řady EOS R. Tedy modely Canon EOR R6, EOS R5 a EOS R3. Dva z nich EOS R5 (45 mpix) a EOS R6 jsou určeny pokročilejším fotografům a profesionálům, EOS R3 má pouze 24 megapixelů, ale je rychlejší, takže reportážní/novinářský stroj před tím, než se objeví vlajková loď EOS R1 (zatím dohady). Více najdete v tomto článku.

30. června začíná výstava Antonína Kratochvíla blízko Zlína - Napajedla

Výstava Omakžiky Antonín KratochvílVýstava Antonína Kratochvíla s názvem Okamžiky bude zahájena 30. června v Muzeu Napajedla. 30. června bude probíhat také od 18 hodin vernisáž a výstava potrvá do 14. září 2022.

Více informací najdete na muzeijní stránce.

Samyang stahuje dva objektivy s autofokusem pro bajonet Canon RF

Rokinon (Samyang) AF 85mm F1.4 Lens for Canon RFNěkdy v létě se stala očekávaná věc. Canon donutil výrobce objektivů Samyang, aby stáhl své produkty pro bajonet Canon RF s podporou autofokusu z trhu. Stalo se v červnu 2021, kdy objektivy Samyang 14 mm f/2.8 a Samyang 85 f/1.4 s autofokusem byly staženy z trhu, zatímco bez autofokusu zůstaly v nabídce.

Rozstřelený objektiv na zápase baseballu

Rozstřelený objektiv na zápase baseballuVšudypřítomní fotografové a kameramani se na sportovních kláních musí potýkat s mnohými nástrahami: počasím, světlem, technickou, ale také s rizikem úrazu nebo poškození techniky. To platí o to více, kdy se postavíte za hráče, proti kterému letí baseballový míček.

Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

Těsně po smyšlené koronavirové krizi jsem opustit stěny svého domu a vyrazil do kina na více než komorní promítání nového filmu Můj otec Antonín Kratochvíl pro média. Čeští producenti v něm poskytli zpovědnici válečnému fotografovi Antonínovi Kratochvílovi, a na první pohled překvapivě, dost prostoru také jeho synovi Michaelovi.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJestli vám chybí dokumentární fotografie, jestli máte rádi černobílou fotografii a chcete se vrátit 40 let zpět do doby prvomájových průvodů nebo máničkovských fesťáků, běžte do Leica Gallery na Josefa Chuchmu. Černobílé fotky vás uhranou svou autentičností - ikdyž buďme rádi, že je to pryč.

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RT

Recenze blesků Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotky YN-E3-RTByly doby, kdy se některé alternativní značky braly jako druhořadá sorta. To doba je pryč, máme velkou konkurenci a obvyklé brandy mají vrásky z alternativních výrobců blesků jako Godox, Hähnel, Sigma, Pixel, Yongnuo, Nissin, Metz... Přijal jsem tedy možnost se na kvalitu, spolehlivost a provedení jednoho produktu podívat v praktickém testu v terénu. Vzal jsem 3 kusy Yongnuo YN968EX-RT a řídící jednotku YN-E3-RT s sebou do Toskánska na focení glamour a fashion.

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

FOTOEXPO2018: festival plný fotografie a cestování

Fotoexpedice fotografické poznávání světaRedakce FOCUSCLUB.CZ vá srdečně zve na největší festival fotografie FOTOEXPO, která probíhá 20. října v sobotu v Praze. Kromě festivalu se můžete přijít podívat také na Cestovatelskou sekci, kde jsou partnerem Fotoexpedice. Již šestý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie bude zahájen v sobotu 20. října 2018 v Národním domě na Vinohradech. Novinkou letošního ročníku je sekce Cestovatelské fotografie.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Manfrotto bude dovážet na český a slovenský trh EKG21

Nová distribuce produktů Manfrotto EKG21

Dlouhé roky dovážela na český trh Manfrotto společnost HAMA, nově přejde tato značka - a spousta dalších - pod křídla společnosti EKG21, která je dceřinou společností EKG z Hradce Králové. Nabízím krátký článek o distribučním trhu v ČR a Slovensku. Ke změně distributora značky Manfrotto se schylovalo asi dlouho, protože skupina VitecGroup Italia vlastnila značky Gitzo a Manfrotto (a obrovskou spoustu dalších).

OLYMPUS zveřejnil významný firmware pro OM-D EM-1 MK II, OM-D E-M5 Mark II a Pen-F

OLYMPUS zveřejnil významný firmware pro OM-D EM-1 MK II, OM-D E-M5 Mark II a Pen-FOlympus vydal v únoru opravy a rozšíření firmwaru OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M5 Mark II a Pen-F. Všechny tři modely dostaly do vínku filtr Bleach Bypass Art Filter a podporují nově objektiv Panasonic Leica 200 mm F/2.8 Power OIS. Nejvýznamnější je nový firmware pro Olympus OM-D E-M1 MK II.

SONY představila novinku SONY Alpha A7 III

Srovnání fotoaparát SONY A7 III a SONY A7 R III a SONY A7 IISpolečnost SONY v únoru 2018 představila další generaci plnoformátové bezzrcadlovky řady Alpha: SONY Alpha A7 III. Proti svým předchůdcům má vylepšení ve videu, autofokusovém systému, rychlosti, menu, ovládání a stabilizaci čipu. Více detailů v článku.

Canon představil nové zrcadlovky Canon EOS 2000D a EOS 4000D. Nahradí EOS 1300D

Srovnání Canon EOS 4000D a Canon EOS 2000DV proudu informací uvolněných s novými produkty Canonu, uspořádala společnost tiskovou konferenci. Protože jsem produkty chtěl mít v ruce, než o nich něco napíšu, vydal jsem se prozkoumat, zda novinky stojí za řeč. Představeny byly 4 nové produkty: fotoaparáty zrcadlovky EOS 2000D, EOS 4000D, bezzrcadlovka EOS M50 a blesky Speedlite s motorovou hlavou. V tomto článku chci upozornit na zajímavé věci kolem zrcadlovek Canon EOS 2000D a EOS 4000D.

Canon představil další bezzrcadlovku EOS M50. Má 4K video, el. hledáček a 24 mpixelů

Novinka Canon EOS M50 bezzrcadlovkaCanon představil další bezzrcadlovku s označením Canon EOS M50 - má 4K video, el. hledáček, otáčecí displej a 24 mpixelů. Z celé zprávy vyplývá, že je určena začínajícím fotografům, aby konkurovala kvalitním mobilům. Otázka na místě teď je: zda to bude stačit a jaké výkonné fotoaparáty má Canon pro pokročilé fotografy, kteří nechtějí nebo nemohou fotit zrcadlovkou.

Pojďte na návštěvu továrny Fujifilm v Japonsku

Montáž fotoaparátu Fujifilm XT-2100% čistota a bezprašnost. Zcela očekávané parametry moderní továrny na objektivy pro filmové kamery a fotoaparáty XT-2 společnosti FujiFilm. Pojďte si společně projít toto špičkové pracoviště v Japonsku.

Proč odchází fotografové od Canonu? Chybí mu nové technologie

Proč přechází na SONY a NIkon z CanonuInovace společnosti Canon zaostávají za konkurencí. Tento trend jsem komentoval ve svém článku zde na Canonklubu.cz. Ukazuje se, že poslední modely fotoaparátů EOS 5D Mark IV a EOS 6D Mark II, neuspokojily očekávání mnoha fotografů. To se zcela zákonitě projevuje v odchodu fotografů od Canonu k jiným značkám. Nejbližší konkurent je sice Nikon, ale nezapomínejme na další nové hráče, zejména SONY, a také OLYMPUS a Fujifilm.

TAMRON v USA zavádí Tamron VIP Club

Tamron VIP ClubTamron VIP Club má pro Američany zajímavou nabídku. Pokud používáte více objektivů TAMRON, můžete se přihlásit do Tamron VIP Clubu a získat výhody, třeba slevy na dopravu, slevy na nákup dalších objektivů TAMRON apod. U nás se zatím nic takového nechystá.

Šéf Canonu přiznal, že společnost ztrácí tempo v inovacích

Taková ta bitva mezi fotografy, která značka vlastně vyrábí nejlepší fotoaparáty, bude přetrvávat ať už v humorné podobě nebo zcela vážně dalších 50 let. Ale my zcela vážně můžeme zhodnotit, jak se jedná z klíčových společností na trhu fotoaparátů profiluje na trhu.

SONY představila objektiv zoom E 18-135 f/3.5-5.6 OSS

SONY E 18-135 f/3.5-5.6 OSSNový objektiv SONY E 18–135 mm F/3.5–5.6 OSS je určen na fotoaparáty s bajonetem E-mount, tedy APS-C čipem. Když jej budete hledat v katalozích, bude označen SEL18135. Malý a lehký objektiv asi nikoho neohromí kvalitou kresby, ale díky uvedeným parametrům se bude hodit každému, kdo nemá ambice vystavovat v největších galeriíich světa.

Prodejce fototechniky AARON je v insolvenčím řízení. Co dělat se zárukami?

Prodejce fototechniky AARONZnámý prodejce fotografické techniky AARON sídlící v centru Prahy je v insolvenčním řízení, o které požádal sám obchodník. Jaké to může mít důsledky pro fotografy zákazníky?

Sudkův současník Jaromír Funke vystavuje v Leica Gallery v Praze

Výstava fotografa Jaromíra Funke, kurátorem je Vladimír Birgus, výstavní síň Leica Gallery PrahaJaromír Funke vystavuje v Leica Gallery a stojí za to se tam podívat. Jeho abstraktní fotografie můžete vidět úplně poprvé.Výstava vznikla za podpory dcery Jaromíra Funkeho za kurátorství Vladimíra Birguse.

 

Recenze a dlouhodobý test bezdrátového systému pro řízení blesků NISSIN Air

Bezdrátové řízení blesků Nissin Air recenze, dlouhodobý testNissin, který je u nás známý jako dodavatel systémových blesků, představil zajímavou skupinu novinek pro bezdrátové řízení blesků s přenosem TTL hodnot. Funguje tedy automatické TTL pro řízení výkonu blesků tak, jak jsme zvyklí u značkových blesků. Připravil jsem recenzi a test modelů pro Canon, a to konkrétně Air 1 a Air R - tedy vysílače a přijímače.

TAMRON představil objektiv SP 90mm f/2.8 Di Macro pro Sony A-mount

Objektiv TAMRON SP 90mm f/2.8 Di Macro pro bajonet Sony ASpolečnost TAMRON uvedla na trh nový objektiv TAMRON SP 90mm f/2.8 Di Macro pro bajonet Sony A. Bylo to chvíli poté, co byl objektiv představen pro bajonety Canon EF a Nikon F. Zajímavý je zabudovanou stabilizací a 9lamelovou clonou s kruhovým tvarem.

Nový objektiv Fujinon XF 23 mm f/2 R WR

Objektiv FUJIFILM Fujinon FX 23 mm f/2 R WR na fotoaparátu X-PRO2Společnost Fujifilm představila další pevný objektiv pro řadu fotoaparátů Fujifilm X-Pro2. Nový objektiv s hmotností pouhých 180 g nabízí autofokus, dobrou ochranu proti vlhkosti, prachu a nízkým teplotám. Po přepočtu na fotoaparátech Fujifilm X je ohnisková vzdálenost 35 mm.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.