O fotografii

1. letošní CanonClub fotopivo

CanonClub fotopivoMilí Canonisti, v úterý 21. února se konalo 1. letošní CanonClub fotopivo. Sešli jsme se v hospůdce Jamajka na Smíchově v Praze, abychom si popovídali a vyměnili zkušenosti o fotografování a osahali si Canon RF novinky. Bylo super se s vámi potkat a pokecat!

Unpublished
není

Bude Canon EOS R8 game changer nebo jen chudý příbuzný Canon EOS R6 mk II?

Nový fotoaparát bezzrcadlovka Canon EOS R8Minulý týden oznámil Canon celosvětově nové modely dvou fotoaparátů řady EOS R - EOS R8 -  plnoformátový 24mpixelový bez stabilizace s malou baterií a EOS R50 - APS-C maličký na hraní. Popíšu tady základní parametry EOS R8, ale chci také odpovědět na otázku, jaký typ zákazníků si tento model najde.

Fotofest Morava se konat nebude, máte už koupené vstupenky?

Fotofest Morava 2022Na sociálních sítích se poslední týden začala pomalu šířit informace o akci Fotofest Morava, která měla ambice být největším fotografickým setkání na Moravě. Osobně jsem se o ní dozvěděl od kamaráda, který se mnou jezdí na Fotoexpedice. Ten mi říkal, že si na ni bude kupovat jízdenku. Začal jsem tedy zjišťovat více.

30. června začíná výstava Antonína Kratochvíla blízko Zlína - Napajedla

Výstava Omakžiky Antonín KratochvílVýstava Antonína Kratochvíla s názvem Okamžiky bude zahájena 30. června v Muzeu Napajedla. 30. června bude probíhat také od 18 hodin vernisáž a výstava potrvá do 14. září 2022.

Více informací najdete na muzeijní stránce.

Jak se žvířata snaží fotografům zpříjemnit jejích zábavu

O fotografování zvířat v divoké přírodě můžeme v současném koronáči docela tak akorát jen snít, ale přesto by stálo za to si připomenout momenty ze spolupráce fauny a fotografů. Na sociální síti Twitter proběhla nedávno zveřejňování zábavných focení s fotografy. Připravil jsem pro vás některé z nich.

Jindřich Štreit vystavuje virtuálně v galerii

Virtuální Výstava Jidřich ŠtreitV době pandemie je obtížné se dostat na nějakou kulturu nebo výstavu. Ve fotografii to platí také, takže fotografických výstav je poskrovnu a výstvní sítě buď odkládají termíny nebo výstavy kompletně ruší. Je pochopitelné, že se objevují vlaštovky ve formě virtuálních výstav. Navštívit je můžete kdykoliv a odkudkoliv.

Quintin Lake pět let fotografoval pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy zásob

Quintin Lake fotografoval pobřeží Velké Británie rozhovorČeský rozhlas přinesl rozhovor s fotografem, který si zaslouží naši pozornost. Původně architekt se vydal na pětiletou pouť zakončenou v polovině září. Quintin Lake putoval po pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy jídla, satelitním telefonem, pitím a fotovýbavou. Fotil nejvíce ráno a večer a po pěti dnech se uchýlil do ubytování, aby se vysušil a dobil baterie. Svůj příbeh vypráví v Českém Rozhlase.

Odhalena roadmapa výrobce blesků Godox

Blesk Godox AD1200ProSpolečnosti Godox unikly informace o připravovaných novinkách z oblasti fotografických blesků. Dřívější modely o výkonu 200, 400 a 600 Ws budou nyní doplněny o výkony 300 a 1200 Ws.

Vyhodnocení první soutěže Facebookové skupiny Černobílá fotografie

Když jsem v roce 2014 založil malou skupinu na Facebooku Černobílá fotografie, myslel jsem si, že to je jen pro blízkou skupinu fotografů. Dnes jsou nás 4000 a hemží se to tam spoustou zajímavých fotografií a fotografů. A hlavně bohatou diskuzí.

Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

Těsně po smyšlené koronavirové krizi jsem opustit stěny svého domu a vyrazil do kina na více než komorní promítání nového filmu Můj otec Antonín Kratochvíl pro média. Čeští producenti v něm poskytli zpovědnici válečnému fotografovi Antonínovi Kratochvílovi, a na první pohled překvapivě, dost prostoru také jeho synovi Michaelovi.

Udělej si sám: návod na výrobu vlastního reflektoru typu Magnum

návod jak si vyrobti vlastní reflektor magnumNápad vyrobit si vlastní reklektor Magnum pro mé studiové světlo založené na Bowens bajonetu přišel v okamžiku, kdy jsem zjistil, že takový reflektor stojí i 6000 korun, a některé značkové i 14 000 korun. U pasivních věcí se snažím maximálně šetřit, takže mé rozhodnutí padlo v okamžiku, kdy jsem ve skladu našel vhodného kandidáta na úpravu - halové stropové svítidlo.V tomto článku najdete návod, jak na to. Včetně všech dokumentačních fotografií.

Těžká doba, ale správná doba nakupovat fotografické knihy, slevy až 70-90 procent

Fotografické knihy ve slevě koronakrizeZapřísáhnul jsem se, že už nebudu po tolika stěhováních s desítkami bananových krabic plných knih kupovat papírové knihy. Slib jsem dodržoval pět šest let, docela úspěšně. Teď - v tuto dobu v době karantény - jsem jej porušil, je totiž ideální doba nakupovat fotografické papírové knihy, protože vydavatelé masivně zlevňují tituly i 10 let staré, ale přesto cenné. A kromě toho, že pomůžete sobě, pomůžete také jim, a to se cení.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJestli vám chybí dokumentární fotografie, jestli máte rádi černobílou fotografii a chcete se vrátit 40 let zpět do doby prvomájových průvodů nebo máničkovských fesťáků, běžte do Leica Gallery na Josefa Chuchmu. Černobílé fotky vás uhranou svou autentičností - ikdyž buďme rádi, že je to pryč.

Recenze a praktický test bateriových blesků GODOX AD600B

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

"Vem si s sebou alespoň 600 Ws", radili mi. Asi to pravidlo znáte také. 600 Ws je totiž výkon, který by měl přesvítit slunce v létě vysoko na obloze. Myslím, že recenzované bateriové blesky GODOX to dokázaly a výsledky z mé Fotoexpedice do Toskánska na focení Glamour a Fashion se povedly. Ale postupně.

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

FOTOEXPO2018: festival plný fotografie a cestování

Fotoexpedice fotografické poznávání světaRedakce FOCUSCLUB.CZ vá srdečně zve na největší festival fotografie FOTOEXPO, která probíhá 20. října v sobotu v Praze. Kromě festivalu se můžete přijít podívat také na Cestovatelskou sekci, kde jsou partnerem Fotoexpedice. Již šestý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie bude zahájen v sobotu 20. října 2018 v Národním domě na Vinohradech. Novinkou letošního ročníku je sekce Cestovatelské fotografie.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Fotografický film KODAK T3200MAX se vrací zpět

Legendární film KODAK P3200TMAX se vracíFotografický film KODAK PROFESSIONAL T-MAX P3200 Film / P3200TMZ vyniká zejména při scénách s minimem okolního světla. Jedná se o vysoce citlivý film s jemným zrnem. Použijete jej pro focení akčních záběrů, díky vysoké citlivosti budete moci fotit z ruky, a nebo na ulici v místech s minimem světla. Hlavně v situacích, kdy nemůžete použít blesk.

Fotovýstava: David Gaberle Na Prahu Prahy fotografické

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura streetDavid Gaberle vystavuje své fotografie Prahy v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na pražském Karlově náměstí. Výstava se koná do 27. Února. Výstav, vernisáží a akcí kolem fotografie je v Praze opravdu hodně, proč tedy vidět tu Davidovu?

Sudkův současník Jaromír Funke vystavuje v Leica Gallery v Praze

Výstava fotografa Jaromíra Funke, kurátorem je Vladimír Birgus, výstavní síň Leica Gallery PrahaJaromír Funke vystavuje v Leica Gallery a stojí za to se tam podívat. Jeho abstraktní fotografie můžete vidět úplně poprvé.Výstava vznikla za podpory dcery Jaromíra Funkeho za kurátorství Vladimíra Birguse.

 

Prodeje kompaktních fotoaparátů padají; slevy na dohled?

Když se před několika lety objevila první varovná čísla z analytických firem o poklesu prodejů fotoaparátů (všech), bylo zcela zřejmé, že pokud výrobci rychle nezareagují, jejich propad se bude dále prohlubovat. Nestalo se a kategorie kompaktních fotoaparátů je pod drtivým tlakem Apple iPhone a Samsung S7...

Fotograf Karel Cudlín: černobílý výlet do minulosti, výstava v Praze

Fotografické výstava Karla Cudlína v Praze v galerii Václava Špály 2016Výstava Karla Cudlína na Národní v Galerii Václava Špály bude otevřena ještě do 28. srpna. Kdo jste na ní ještě nebyl, určitě běžte, kdo jste byl, běžte znova. Stojí to za to a stojí za to jeho černobílou fotografii studovat a vidět. 

Firma LEE filters zveřejnila další číslo svého magazínu Xposure

Časopis zdarma LEE Filters xposureAno, je to firemní plátek firmy LEE filters, ale na druhou stranu je dobré se udržovat v obraze a také se učit od jiných fotografů. Zatímco filtry a objektivy jsou desetiletí stejné, techniky fotografování a zpracování fotografií se neustále vyvíjejí. Navíc je časopise zcela zdarma, proč se nepoučit?

Tipněte: Canon EOS 5D Mark III + EF 24-105 + blesk 430EX III-RT + tiskárna PIXMA PRO-10

Tak si tipněte. Za kolik získáte full frame, A2 tiskárnu, univerzální objektiv, papíry, fotobatoh a ještě kartu v ČR? A za kolik ji dostanete ve stejné sestavě v USA? Největší prodejce v USA v New Yorku B&H nabídl výhodný balík s velkou profi foto tiskárnou, ale ještě k tomu cashback. Nabídka platí do 30.4. Kdybych tam bydlel, neváhal bych.

Návod: Jak zálohovat fotografie na pevné disky

JAK ZÁLOHOVAT fotografie na pevné diskyK tomuto článku mě přivedla dlouhá, bolestná cesta testování, zkoušení a laborování, slepých uliček a krachů. Najdete tady návod, jak mít fotografie vždy k dispozici a jak je mít spolehlivě zálohovány. Samozřejmě lze tento postup použít pro zálohování i jiných digitálních dat.

Jak se vyrábí FUJIFILM X-T10, video

Video, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10 pohled do továrny

Nahlédněte do továrny, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10. Tento robustní fotoaprát může použít závěrku a 1/32000 sekundy, má 16 megapixelový čip a rychlost snímání 8 snímků za sekundu.
 
 
 

Canonisti nafotili největší panorama všech dob, má 365 Gpixelů

Jak vytvořit největší panorama na světě

Do Guinnessovy knihy rekordů  Guinness World Record bylo zapsáno největší panorama vytvořené fotografy v pohoří Mount Blanc v naší Evropě. Skupina fotografů in2white nafotila ve výšce 3500 m.n.m. celkem 365 gigapixelů, celkem potřebovali udělat 70 tisíc fotografií v minus 10 stupních.

Hasselblad Master of Photography představila vítěze, a stojí to za to

PRODUCTS INSPIRATION SUPPORT ABOUT OUR WORLD MY HASSELBLAD Hasselblad Masters' Competition Lars Van De Goor, Winner 2016 Landscape/NatureHasselblad Master of Photography představila deset vítězných snímků, podívejte se na všechny vítězné fotografie.

Zpověď Jana Šibíka: mé fotky nikdo nechce

Jan Šibík By Martin Kozák (Own work) [Public domain], via Wikimedia CommonsKdyž řekla redakce Reflexu Janu Šibíkovi, že nemá v redakci místo na fotoreportéra na plný úvazek, mnozí se podivili. Na druhou stranu to bylo logické. Dnes si každá redakce může za pár dolarů koupit z agentur fotografii, a na výběr má navíc přehršel možností, žánrů, kvality, aktuálnosti a CENY. Nakonec se sice Jan vrátil do redakce Reflexu na částečný úvazek, ale přesto to vypovídá o erozi fotografické žurnalistiky. Jeho fotky už ale nikdo nechce, jak sám smutně říká.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.