Proč zatím nechci bezzrcadlovku jako hlavní fotoaparát

Proč zatím nechci bezzrcadlovku jako hlavní fotoaparát

Vydáno: 9. 4. 2014
Autor: martinkamin

EOS 1D X a OMD OLYMPUSVlna nadšení, výkřiků na sociálních sítích, jásotu v davu a na foto setkáních se line fotografickým světem. Zaplavuje všechny kouty, kam se podíváte. “Bezzrcadlovky jsou to, co jsme hledali tolik let”, tvrdí někteří. Já ten pocit zatím nesdílím, možná proto, že jsem jich 15 držel v ruce.

Měl jsem v ruce z a posledních 12 měsíců 40 fotoaparátu a řeknu vám, proč bych si bezzrcadlovku zatím nevybral. Nechci se zabývat tím, kdo tuto vlnu spustil a kdo ji živí, a myslím, že to všichni víte, ale sdělit vám své důvody, proč zatím popadnu raději zrcadlovku než bezzrcadlovku.

Zdůrazňuji, že bezzrcadlovek už mi prošlo rukama asi 15 kousků, Nikon 1, Canon EOS M, OLYMPUS, PANASONIC, FUJIFILM X...a tento článek chápejte jako názor fotografa, který celý život fotí zrcadlovkou.

Hlavní hráči

OLYMPUS a
PANASONIC
CANON NIKON FUJIFILM SONY PENTAX
Micro 4/3 APS-C 1/2,7 palce APS-C APS-C a Fullframe APS-C

Ergonomie - jak se drží a ovládá

Asi nejdůležitější důvod, proč se stále tahám s tím obrovských fotobatohem a v něm mám naloudovány Nikon D800, Nikon D700 a Canon EOS 5D nebo Canon EOS 70D. Bezzrcadlovka je jeden velký ergonomický průser - promiňte mi tu otevřenost. Nedokážu s tím prostě rychle a s jistotou fotit.

PANASONIC LUMIX GH3

Abyste se mohli soustředit na fotografii a byli “uvnitř” samotné fotografie, musíte se dívat do hledáčku, který zobrazuje min. 97 procent scény. Musíte být schopni dělat korekce expozice, měnit clonu a změnit rychle citlivost nebo třeba ostřící body. Když používáte zoom, musíte vidět, co máte v hledáčku při ohniskové vzdálenosti 24 mm a co při 58 mm. Musíte být stabilní ve svém postoji a mít těžiště co nejvíce ve středu, a také je dobré, aby vám nikdo zezadu nečuměl na to, co vlastně fotíte, když máte nasazené široké sklo.

Když máte to štěstí a vaše bezzrcadlovka má hledáček buď průhledový nebo elektronický, tlačítka jsou stejně tak titěrná, že to tak tak v davu udržím v ruce, když do vás pořád někdo šťouchá. A s napnutýma rukama to nezvládnete už vůbec, vaše těžiště je někde “mezi” a jsem 100% přesvědčen, že na displej špatně uvidíte.

Jste nesmírně zranitelní, protože vaše tělo je “otevřeno”, nepůsobíte kompaktně a těžiště nemáte nad osou těla, ale někde mezi fotoaparátem a hrudníkem, máte zranitelnou “konstrukci” postoje a navíc nemůžete přimknout tělo fotoaparátu k obličeji, abyste pevně udrželi tu 1/30 uprostřed demonstrace, kde je o dvě nebo tři clony méně světla než jinde.

FUJIFILM X-E2

Když chcete měnit nějaký parametr, zrcadlovka, ta velká a těžká “kráva” vám všechno dovolí, aniž byste oddálili její tělo od obličeje. Tlačítka stisknete i v rukavicích a koupíte si k tomu grip, takže můžete hravě a pohodlně se vším ovládáním fotit na výšku.

Ano je to vykoupeno hmotností, ale když jsem slyšel, jak mi jeden zástupce fotovýrobce sděloval, jak si zákazníci poptávají k bezzrcadlovkám gripy, pobavilo mě to. Všimněte si, že novější bezzrcadlovky PANASONIC, OLYMPUS a NIKON mají mnohem větší grip. Přichází se snad zpětně na něco, co už všichni znají 20-30 let?

Ergonomie - jak se do něj kouká

Už jsem zmínil výše. Dokud nemají bezzrcadlovky elektronický hledáček s rozumnou spotřebou energie, dostatečným barevným gamutem a dynamickým rozsahem, aby zobrazil i přepálenou oblohu, bohužel. Zatím ne.

Displej

Pokud průhledový nebo elektronický hledáček bezzrcadlovka nemá, je to ještě větší problém. Zatím jsem neměl v ruce fotoaparát, jehož displej bych na ostrém slunci přečetl snadno a viděl bych histogram a expoziční údaje. Sorry. Fail.

Šum

Věčné téma, se kterým se už ostatní výrobci mimo hlavní proud Canon a Nikon nějak poprali, a to je jim ke cti. Pochopili, že proti oběma velkým fotografickým firmám uspějí jen něčím srovnatelným, takže do těch malých těl bezzrcadlovek nakonstruovali APS-C čipy. Super. Já to chválím a líbí se mi tento přístup a líbí se moc přístup SONY, která trh válcuje nabídkou SONY RX-1 nebo celou novou řadou bezzrcadlovek s full frame čipy SONY A7, SONY A7R a SONY A7S. Upřímně: vlastně jsou to jen menší zrcadlovky. Proč tedy zrcadlovku prodávat?

Objektivy

Možná pro někoho překvapení. V lednu - konkrétně Nikon - vydal zprávu, že za svou existenci vyrobit 85 mil. objektivů. Canon měl loni v květnu 90 mil. objektivů řady EF (takže nepočítaje manuální skla bez AF). Část je asi zničena, část někde leží ve skříních, ale spousta je stále na trhu a ve výborném stavu a ve fotobazarech NikonClub nebo fotobazar CanonClub. Kolik kvalitních a světelných objektivů bych si mohl vybrat pro bezzrcadlovku? A kolik bych si mohl vybrat z druhé ruky?

Srovnání výroby objektivů Nikon a Canon http://en.wikipedia.org/wiki/File:Canon_vs_nikon_number_of_lenses.svg

Zdroj Wikipedia.

Na bezzrcadlovky chybí kvalitní světelná skla

Na jedné schůzce přímo u výrobce jsem si letmo postěžoval, že fotografové s bezzrcadlovkami nemají moc na výběr mezi objektivy. Odpovědí mi bylo, že vlastně ani moc zájem není. Není? Vždyť právě na APS-C čipy je potřeba úplně jiná skla. Je potřeba, aby byla světelnější, protože hloubka ostrosti je mnohem větší než na Full frame zrcadlovce, je potřeba, aby byly světelnější, protože s malým čipem nutně musíte více šumět a reálně použijete ISO 3200? Max.? Kolik světelných skel f/1.4 na bezzrcadlovky si koupíte pod 10 tisíc?

Ostření

Je to rozdíl jako krá... Sice se výrobci bezzrcadlovkových fotoaparátů snaží, doplňují čipy o nové buňky na fázovou detekci, viz SONY A7 a SONY A7R, ale klasický EOS 5D Mark III nebo Nikon D4 prostě ostří jako z praku a se světelným sklem to je rachot, poslechněte si třeba tohle na našem NikonClubu.

Abychom byli ale objektivní: spousta z nich má výhodu, že rozložení buněk pro fázovou detekci zabírá mnohem více prostoru ke krajům čipu, takže ostření se zdá být snažší. Ale četli jste třeba o Canon EOS 70D, který je má také na čipu?

Energie

Prostě nikdo zatím nevymyslel perpetum mobile, a když mají bezzrcadlovky navíc elektronický hledáček s vyšší spotřebou, jejich bločky s energií jsou ještě menší. Parametr hmotnost se sice podařilo zachránit, ale na úkor operativnosti.

Čísla - fakta o prodeji

Koho to nezajímá, tuto část prostě přeskočte, ale pro mě představují jisté vodítko. Kromě Asie, kde už v roce 2012 zaznamenali nárůst jak v zrcadlovkách, tak v bezzrcadlovkách, ostatní svět = USA a Evropa stagnuje. Nejvíce ale v bezzrcadlovkách. Jsme prostě konzervativnější. A hlavně máme větší ruce než asiaté, to je odpověď na otázku: Proč?

Několik čísel z CIPA

Ukazatel kolik se dodalo na trh

  • v dubnu 2013 se dodalo 95,6 % bezzrcadlovek - ve srovnání s dubnem 2012
  • v dubnu 2013 se dodalo 97,3 % zrcadlovek - ve srovnání s dubnem 2012

Ukazatel, kolik se skutečně vyrobilo

  • v dubnu 2013 se vyrobilo 58,7 % bezzrcadlovek - ve srovnání s dubnem 2012
  • v dubnu 2013 se vyrobilo 102,5 % zrcadlovek - ve srovnání s dubnem 2012

Komentář: je zřejmé, že na začátku roku 2013 museli všichni druzí a třetí hráči dát zpátečku a v podstatě snížili produkci na polovinu. Zrcadlovky se vyráběly pořád stejně a dodávaly pořád stejně.

Čerpal jsem například z těchto zdrojů:

A jak dál?

A předpovědi nijak veselé. CIPA tvrdí, že v roce 2014 se prodá kolem 56 mil. fotoaparátů celkově. To je polovina roku 2012. Černá doba. Ale pro všechny, prodeje se řítí již 3. rokem...dolů.

Canon EOS 1D X a OLYMPUS OM

Abych to shrnul. Mám rád vývoj a novinky, velká většina se mi v průběhu roku dostane nějak do ruky, takže si mohu udělat názor ne jen od stolu, ale v terénu, na FOTOEXPEDICE Indonesie, na FOTOEXPEDICE Kladská nebo FOTOEXPEDICE Toskánsko.

Mám rád, když si můžu malý bezzrcadlový fotoaparát vzít s sebou do města na focení streetu nebo jen tak na dokument, na doma. Když mi ale o něco opravdu jde a chci mít jistotu, že se budu moci soustředit na focení a ne na trojí nahmatávání tlačítka velkého jako nehet pro úpravu korekce expozice, vezmu zrcadlovku, vezmu ten obludný velký, těžký a neskladný nástroj, protože mám jistotu, že jsem s ním rychlý a mohu se soustředit na fotku nebo na tlačítka a věci kolem. A když do mě někdo vrazí, pořád jsem stabilní. Víte, co byl například velký argument fotografů, když si na setkáních našeho NikonClubu mohli ošahat Nikon Df? že má malý grip a špatně se drží....

A mimochodem, kdo jste měl v ruce Nikon D610 nebo Canon EOS 6D, víte, že jejich hmotnost je už docela příjemná, a například na EOS 100D máte také malé tlačítka. Objektivy nemusíte prodávat, blesky nemusíte prodávat, a jste v pohodě.

Za mě tedy: málo světelných a kvalitních skel a nevyhovující ergonomie. Nezapomněl jsem na něco?

Výhody zrcadlovky:
  • ergonomie
  • ovládání
  • energie
  • univerzální příslušenství
  • nízká cena
  • stabilní trh s příslušenstvím
  • prověřený servis a náhradní díly
  • FF citlivost
  • 160 mil. objektivů

Výhody bezzrcadlovky:

  • rozměry a hmotnost
  • některé speciální funkce pro zpracování obrazu nebo rychlé snímání

Nevýhody zrcadlovky:

  • hmotnost

Nevýhody bezzrcadlovky:

  • vysoká cena za kvalitní objektivy
  • nedostupnost příslušenství
  • drahé příslušenství
  • nevyhovující ergonomie
  • problémy na vysokých citlivostech ISO
  • problémy s autofokusem (podle typu)

*** Dostal jsem spoustu komentářů a námětů. Na facebooku a na Google+

Například: Roman Marko Hezky jste to napsal a jsem tak trochu na vasi strane ,uz jen proto,ze fotim dlouho na zrcadlo.Jedno ale musim uznat naplno.A to je to cim argumenutejete opetovne ve vasem clanku.Komfort foceni,pohoda,jistota a ergonomie zrcadlovky je skutecne o mile daleko oproti malym pristrojum i kdyz uz velice dobrym.Jen ten pocit kdyz ji vyndavam z velkeho fotobatohu a zapinam v ruce je nepopsatelny.Ale chapu,ze 95% lidi staci maly aparat,protoze je velky skutecne obtezuje.Me take,ale ten KOMFORT a KVALITA mi za to stoji.Hezky den.Horolezec Roman P.S.V batohu dostanu fotak tam kam ho normalni lide nikdy v zivote nedostanou a ta drina a vysledek mi vzdy stoji za to.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.