Nový firmware: vyšší rychlost snímání pro fotoaparát Canon EOS R3

Nový firmware: vyšší rychlost snímání pro fotoaparát Canon EOS R3

Vydáno: 7. 10. 2022
Autor: martinkamin

Canon EOS R3 nový firmware 1.20Canon v létě 2022 zveřejnil nový firmware pro všechny tři nejvyšší verze řady EOS R. Tedy modely Canon EOR R6, EOS R5 a EOS R3. Dva z nich EOS R5 (45 mpix) a EOS R6 jsou určeny pokročilejším fotografům a profesionálům, EOS R3 má pouze 24 megapixelů, ale je rychlejší, takže reportážní/novinářský stroj před tím, než se objeví vlajková loď EOS R1 (zatím dohady). Více najdete v tomto článku.

Současný nejvyšší model Canon EOS R3 získává s novým firmwarem verze 1.20  a sním také vyšší rychlost snímání fotografií ve formátu JPG, HEIF a RAW, a to 30 snímků za sekundu s velikostí bufferu 195 fotografií. Současně se na EOS R4 rozšiřují video  video funkce, kdy ve formátu full-HD můžete snímat video při až 240 progresivních snímcích za sekundu a tedy dosáhnete šestinásobného zpomalení akce.

Canon EOS R5 nový firmware 1.20

Nově budou moci fotografové používat cloudové zpracování obrazu, kdy se fotografie po nahrání na cloud konvertují JPG. Canon tomu říká Cloud RAW Image Processing. Služba funguje pro EOS R7 (nahrazuje sportovní zrcadlovku Canon EOS 7D Mark II) a to tak, že pokud si v menu nastavíte, že chcete nahrávat RAWy na cloud, můžete je automaticky nechat zkonvertovat na JPG nebo HEIF formát. Tuto funkci mají tedy EOS R7 (APS-C) a Canon EOS R3. Cloudová intelligence dokáže zvýšit ostrost snímku, provést převod a zachovat originální RAW. To se bude samozřejmě líbit agenturám nebo médiím, kde je obvykle tlak na rychlost zpracování fotografií. Troufám si předpovědět, že to bude samozřejmě základní funkce Canon EOS R1.

A také jedna nová uživatelská funkce Canon EOS R3. Na těle fotoaparátu můžete některému tlačítku přiřadit funkci konvertoru 1,6 - tedy výřez obrazu.

Nových video funkcí je opravdu hodně, ale nemám v úmyslu se zde v rámci našeho fotografického klubu tímto detailně zabývat, to patří jinam.

Odkaz na nový firmware

https://www.usa.canon.com/support/p/eos-r3?subtab=downloads-firmware

Jen připomenu základní parametry modelu Canon EOS R3

  • Reportážní stroj, 30 snímků za sekundu
  • Rychlý AF - dokáže detekovat a ostřit na lidé (oči), zvířata (oči), vozidla
  • AF lze po zkalibrování řídit okem, jak jsme byli zvyklí kdysi na Canon EOS 50
  • Ve srovnání s EOS R5 a EOS R6 má velice podobný čip, a ještě lepší je v šumu (DxO)

Návod na nahrání FW zde na Canonklubu

Update mají také další dva další vyšší modely
EOS R5 verze 1.60 umožňuje delší natáčení
EOS R6 verze 1.60 zefektivňuje pracovní postupy

 

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.