Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Vydáno: 13. 9. 2019
Autor: martinkamin

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJestli vám chybí dokumentární fotografie, jestli máte rádi černobílou fotografii a chcete se vrátit 40 let zpět do doby prvomájových průvodů nebo máničkovských fesťáků, běžte do Leica Gallery na Josefa Chuchmu. Černobílé fotky vás uhranou svou autentičností - ikdyž buďme rádi, že je to pryč.

Jasně, použil jsem malou zkratku, ale výstava je přes tu temnou dobu veselá, lidská a fotky jsou velice dobré. Autor Josef Chuchma ukazuje svou tvorbu ze 70. a 80. let, kdy se povinně chodilo na organizované akce oslavovat režim a mávat rudými zástavami.

Fotografie jsou skvělé, ikdyž mohou některým déle pamatujícím navodit depresivní dobu. Možná, že – jak říká sám Chuchma: „Asi nastala doba, kdy více autorů vytahuje fotografie z tehdejší doby.“ Sice říká, že má poznamenáno, kdy a kde fotky udělal, ale už si nepamatuje, kdo jsou jednotliví lidé a v jakých jsou situacích zachyceni. Z původních 140 jich vykrystalizovalo asi 80, také díky kurátorovi Josefovi Mouchovi.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Linií je na výstavě více: Pezinok, prvomájové výstavy komunistického režimu, někdy portrét sejmutý na ulici, přísahy vojáků na Staromáku a konec Divadla 24.

Když se zamýšlí nad tou dobou, vzpomíná, že mu bylo dvacet a měl odvahu postavit se před lidi s fotoaparátem. Tehdy totiž, kdo měl fotoaparát, mohl být podezřelý, a kdo byl focený mohl být také podezřelý nebo dokonce nějaký tajný aparátčík. „Na co to fotíte, co to máte?, zastavil mě chlap na ulici a já měl jsem strach z divných lidí, kteří se zajímali o to, co fotím. Ve dvaceti letech to ale neřešíte, jste odvážnější, a takhle vznikly mé fotografie“, říká Chuchma.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJosef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Fotil také v 76. festival v Pezinku, který měl pouze dvě konání, v roce 1975 a 1976. A právě druhý „díl“ nafotitl, než jej poté komunisti zakázali“.

Josef Chuchma v Leica Gallery Praha

Fotceno mobilem :(

Společně s kurátorem Josefem Mouchou si autor výstavy Josef Chuchma zavzpomínal na dobu, kdy dokumentární fotografie měla v médiích prostor a byl hlad po fotografii. Dnešní degradace fotky jako takové snížila laťku natolik, že lidé od fotky neočekávají nic než instantnost a jepičí život, prvoplánový zásah a povrchnost. Možná proto je dokumentární Chuchmova tvorbu dobré shlédnout. A jestli tomu budete říkat humanistický dokument, aktualita, street foto, reportáž nebo portrét, je vlastně nedůležité.

Výstavu pořádá Leica Gallery od 13. 9. do 3. 11. 2019

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.